Stress een van je ergste vijanden bij acne.

Stress is bij acne een van je ergste vijanden

Stress een van je ergste vijanden bij acne.

Stressvolle situaties, we ondervinden ze allemaal weleens zoals het overlijden van een dierbare, scheiding, examen, ontslag, financiële problemen, familie problemen, gepest worden etc. Dit resulteert vaak in een negatief effect op je lichaam en dit is ook vaak zichtbaar aan je huid. D.M.V. een uitbraak van puistjes en ontstekingen.

Stress een van je ergste vijanden bij acne.Hoe kan door stress je acne erger worden?

Bij stress ervaart iedereen in zijn lichaam een negatieve reactie. Je krijgt problemen met de “zwakste schakel” in je lichaam. Bv. Heb jij snel last van verkramping en pijn in je nek of je rug, dan zal je bij stress hier als eerste pijn of verkramping ervaren. Wanneer je een acne gevoelige huid hebt, dan zijn je talgklier follikels de “zwakke schakel” en zal de stress hier de ellende veroorzaken.

Dit kan op 2 manieren gebeuren:

  • 1. directe reactie of
  • 2. vertraagde reactie

1. De directe stress reactie is dat je meteen een uitbraak krijgt van puistjes en/of ontstekingen

2. De vertraagde stress reactie is hormoon gerelateerd.

Stress activeert de bijnieren om extra hormonen te produceren dit resulteert bij acne gevoelige poriën in uitbarstingen van pukkels en puistjes.

Vrouwen hebben bij stress meer last van acne uitbarstingen dan mannen.

Vrouwen maken het grootste gedeelte van de mannelijke hormonen in de bijnieren aan. Mannen daarentegen produceren het grootste gedeelte van hun mannelijke hormonen in de testes en maar een klein deel in de bijnieren. Tevens produceert een man altijd al testosteron op een hoog niveau dus extra stimulatie van testosteron door stress zal bij mannen veel minder effect op hun acne hebben. Dat verklaart dus ook dat acne bij mannen veel constanter is en acne bij vrouwen veel meer wisselt.

Als er iets vervelends gebeurt waar je stress van krijgt, ervaren je hersenen dit als een bedreiging. Hierdoor gaan de bijnieren het stresshormoon cortisol produceren. Cortisol verstoort de barrièrefunctie, het vermindert het aantal ‘soldaatjes’ die ons beschermen tegen stofjes van buitenaf. Het maakt je huid dus vatbaarder voor bacteriën. En dan wordt ook nog eens de talgproductie verstoort….GEVOLG: JE HUID WORDT GEVOELIGER EN ONRUSTIGER.

Dat je meer last hebt van puistjes bij drukte, is geen toeval of onzin. Uit onderzoek blijkt dat stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren.

Cortisol verstoort niet alleen de barrièrefunctie, het vermindert ook het aantal stofjes in de huid dat ons beschermt tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Tegelijkertijd raakt de talgproductie verstoord. Het gevolg: de huid wordt gevoeliger en onrustiger.

Vaak kom je dan in een vicieuze cirkel terecht, want de uitbraken zorgen weer voor meer stress……….meer ontstekingen…..etc…

Bij langdurig aanhoudende stress kun je zelfs een bijnieruitputting krijgen.

Stress is bij acne een van je ergste vijandenHet meest extreme voorbeeld van een op acne lijkende aandoening is Rosacea Fulminans en ontstaat in een hele korte tijd en vaak onder stress volle omstandigheden.

Wat is Rosacea Fulminans: Rosacea fulminans is een zeldzame huidaandoening. Het is een ernstige variant van rocacea, een veelvoorkomende rode, acne-achtige, goedaardige, chronische huidaandoening die vooral vrouwen van middelbare leeftijd treft. Bij rosacea krijgt de persoon last van rode, roze, rozerode of soms paarsrode vlekken in het gezicht, vooral op de wangen en het voorhoofd, kleine uitgezette bloedvaatjes (‘couperose’), die soms vergezeld gaan van puistjes (pustels) en pukkeltjes of bultjes (papels). Rosacea fulminans wordt gekenmerkt door het plotseling ontstaan van papels, pustels en roodheid in het gelaat. Deze psychisch belastende huidaandoening treft vooral jongvolwassen vrouwen, met name tijdens de zwangerschap. Mannen worden niet getroffen door deze huidaandoening.

Stress heeft bij vrouwen meer invloed op hun acne dan bij mannen.

Probeer in stressvolle tijden te ontspannen!

  • Ga wandelen in het bos of ga lekker uitwaaien op het strand,
  • Ga sporten,
  • Doe aan yoga,
  • Ga mediteren;
  • Of vindt een methode die voor jou werkt

Het klinkt misschien eenvoudig maar doe het ook! Het gaat niet vanzelf, alleen jij kunt jezelf hieruit halen. Ontspanning werkt positief op je lichaam en heeft daardoor een positief effect op je huid!!

Bronvermelding: Bianca Buijs

Bent U benieuwd wat wij voor uw huid kunnen betekenen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op met ons op telnummer +31 (45) 5330674 , wij helpen u graag verder.

Huidpraktijk #Huidinstituut #Huidspecialiste #Schoonheidsspecialiste #Afslankinstituut #Dermapenbehandelingen #Schoonheidssalon #Beautysalon #Pedicure & Medisch Pedicure #Laserinstituut #Oogliftcorrectie zonder snijden instituut #Brazilian Wax instituut #PowerSlim afslankcoach ; bij ons vindt u alles onder een dak!

Wij werken uitsluitend met gediplomeerde specialisten die professioneel en resultaat gericht te werk gaan. Voor alle behandelingen zijn intensieve trainingen gevolgd. Wij zijn aangesloten bij Anbos, ProVoet, ProCert, NLSAS, GGD.