Verschillende soorten acne

soorten acne

Vaak weten we niet dat als we een bepaalde aandoening hebben of plotseling krijgen het ook wel eens een vorm van acne zou kunnen zijn. Schoonheidssalon en huidinstituut Reuvers legt hieronder de verschillende soorten van acne uit.

Soorten acne:

 • Vulgaris
 • Conglobata
 • Keloïdalis
 • Tarda
 • Inguinalis/ axillarisSoorten acne
 • Excoriée des jeunes filles (skin picking)
 • Fulminans
 • Neonatorum
 • Mechanica
 • Tropicalis
 • Venenata
 • Aestivalis

Vulgaris
‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm. Begint meestal in de puberteit, tot ongeveer 23 jaar. In de puberteit is de hormoonhuishouding niet stabiel.
Kenmerken: Papels, pustels en white en blackheads

Conglobata
Komt het meeste voor bij blanke mannen. Ernstige vorm van acne waarbij zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond staan. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels. Bij het doorbreken van deze bobbels komt een hoeveelheid pus en talgbrij vrij. Genezing gaat meestal gepaard met littekenvorming. De aandoening dooft meestal tussen het dertigste en vijftigste levensjaar

Keloïdalis
Zeer ernstige vorm van acne vaak in combinatie of aansluiting op acne conglobata. Zeer ontsierende en pijnlijke littekens. Komt vooral voor bij mensen met een donkere huid.

Tarda (bij volwassen vrouwen 30+)
Deze vorm van acne verschilt uiterlijk niet van de gewone acne. Men spreekt van tarda wanneer acne na de puberteit doorzet of na de puberteit begint. Acne wordt vaak veroorzaakt door hormonale afwijkingen. In veel gevallen is de menstruatie onregelmatig.

Ingeuinalis/ axillaris:
Deze aandoening begint meestal in of na de puberteit onder invloed van androgene hormonen. En komt voor bij de oksels en in de liezen.

Excoriëe des jeunes picking (skin picking)
Een lichte vorm van acne waarbij jonge meisjes en vrouwen op een neurotische wijze het gelaat open krabben. Door het vuil onder de nagels kunnen ontstekingen ontstaan. Ook kunnen littekens ontstaan door het constante gepeuter.

Fulminans
Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling bijna uitsluitend bij vrouwen. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata met koorts en algehele malaise.

Neonatorum
Zuigelingen acne. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren babies kleine puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.) van de moeder. Met adequate behandelin geneest deze zeldzame vorm van acne in een aantal maanden.

Mechanica
Acne comedonica en acne papulostulosa kunnen door mechanische druk sterk verergeren bijvoorbeel het dragen van strakke broeken, knellende bh bandjes, bromfietshelmen etc.

Tropicalisa
Hevige acne conglobata die instaat bij mensen in de tropen (vaak door ondervoeding en stress)

Venenata
Acne afwijking op plaatsen waar het contact met een product plaats vindt.
Bijvoorbeeld; chloor, cosmetica, geneesmiddelen, wasmiddelen, overige stofen zoals bijvoorbeeld teer, asfalt, paraffine etc.

Aestivalis (Mallorca acne)
Lichte uitbarsting uit meerdere uniform rood, keratotisch, papulaire laeses door bloodstelling aan zonlicht, comedonen ontbreken. Verdwijnt weer vanzelf zonder schade.

Vergoeding van uw ziektekostenverzekeraar

De kosten van onze acne behandelingen worden doorgaans vergoed. Vraag uw ziektekostenverzekeraar hiernaar.

U komt toch ook voor een acne behandeling naar Huidinstituut Reuvers te Landgraaf, Uw huid is onze zorg!

Dit was mijn blog over verschillende soorten acne. Blijf er niet onnodig mee rondlopen. Heeft u nog vragen over dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact op met ons, wij helpen u graag verder. Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend en passend acne huidadvies op telefoonnummer +31 (45) 5330674

 

Graag gaan wij de uitdaging aan om u mooie huid te geven. U komt toch ook voor een acne behandelingen naar Huidinstituut Reuvers. Huidinstituut Reuvers is al meer dan 10 jaar lang uw vertrouwde adres in Landgraaf ( Zuid Limburg) en voor de regio Parkstad, Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Kerkrade, Geleen, Sittard, Klimmen, Voerendaal, Schinnen, Maastricht, Heuvelland en omstreken makkelijk bereikbaar.

U kunt bij ons terecht voor o.a. medisch pedicure behandelingen, acne behandelingen, huidverjongings, anti-aging en huidverbeterings behandelingen, sport massages, laserbehandelingen, kalknagelbehandelingen, Tattoo laserbehandelingen, Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, ooglid correctie zonder snijden, Plasma Prolift behandelingen, hars en wax behandelingen en persoonlijke begeleiding bij afslanken met PowerSlim.

Wij werken uitsluitend met gediplomeerde specialisten die professioneel en resultaat gericht te werk gaan. Voor alle behandelingen zijn intensieve trainingen gevolgd. Wij zijn aangesloten bij Anbos, ProVoet, ProCert, NLSAS, GGD.

Huidpraktijk # Huidinstituut # Huidspecialiste # Schoonheidsspecialiste # Schoonheidssalon # Beautysalon # Pedicure & Medisch Pedicure # Laserinstituut # Oogliftcorrectie zonder snijden instituut # Brazilian Wax instituut # PowerSlim afslankcoach ; bij ons vindt u alles onder een dak!