Wat is een rimpel?

wat is een rimpel

Wat is een rimpel en kunnen we rimpels verminderen?

Wat is een rimpel?

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam steeds minder collageen, elastine en vocht. Deze stoffen zorgen voor een stevige, elastische en egale huid. De eerste rimpeltjes en lijntjes worden zichtbaar. Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak, die ontstaat door het tekort aan bovengenoemde stoffen en door overmatig gebruik van de specifieke spier.

Hoe ontstaat een rimpel?

Rimpels ontstaan wanneer het lichaam verouderd. Dit is een natuurlijk proces wat we helaas niet kunnen stoppen, maar wel kunnen vertragen. De ene persoon krijgt meer rimpels dan de andere. Oorzaken voor het verouderen van de huid kunnen zowel door uitwendige als interne factoren worden veroorzaakt.

Interne factoren voor huidveroudering en het ontstaan van rimpels zijn:Anti aging

 • Genen: Erfelijkheid speelt een rol bij de manier waarop u ouder wordt.
 • Hormonen: Tijdens bijvoorbeeld de overgang kan de hoeveelheid collageen tot wel 30% afnemen.
 • Collageen & elastine: Vanaf het 25e levensjaar gaat het lichaam steeds minder belangrijke stoffen produceren. Collageen, elastine en het vochtgehalte in de huid nemen zo ieder jaar steeds een beetje af. Vanaf ongeveer uw 25e zult u de eerste rimpeltjes, lijntjes en verlies aan gezichtscontouren constateren.

Externe factoren die zorgen voor (vroegtijdige) huidveroudering en rimpels zijn:

 • Uv-straling: Ultraviolete stralen zijn de grote boosdoener en dan met name de UVA-stralen. UVA-A straling dringt door tot de middelste huidlaag (dermis) waar het zorgt voor een chemische reactie. Deze reactie zorgt op zijn beurt voor onherroepelijke DNA-schade aan de cellen, want uiteindelijk resulteert in rimpels. Het advies is dan ook om dagelijks een SPF te gebruiken met een UV-A en UV-B filter om zoveel mogelijk schade aan de huid te voorkomen en zo huidveroudering te beperken.
 • Roken: Breekt collageen en elastine af in de huid.
 • Alcohol: Alcohol veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. Om deze ontstekingen ‘op te ruimen’, maakt het lichaam vrije radicalen aan. Deze dienen om de schadelijke stoffen op te ruimen, echter worden ook gezonde cellen aangetast.
 • Stress: Wanneer we stress ervaren, maakt ons lichaam meer cortisol aan. Cortisol is een hormoon die ervoor zorgt dat we in tijden van stress weten hoe te handelen. Hierdoor kunt u gemakkelijker met stress omgaan, echter zorgt een verhoogt cortisolgehalte gedurende een langere periode voor schade aan het lichaam en aan de huid.
 • Bewerkte voeding: Bewerkt voedsel bevat geen of nauwelijks essentiële stoffen. Langere periode het lichaam ontzien van verse voeding zorgt voor schade aan het metabolisme en de bloedvaten. Dit heeft direct effect op de huid in de vorm van een vale, vermoeide en grauwe teint. Op lange termijn zorgt ongezonde voeding voor vroegtijdige huidveroudering in de vorm van rimpels, lijntjes en vouwen.

Kunnen wij rimpels voorkomen of verminderen?Micro needling, minder huidverslapping en een mooie stevige huid.

Helaas kunnen we het ontstaan van rimpels niet voorkomen omdat dit een natuurlijk proces van verouderen is. Het ontstaan van rimpels zit als eerste oorzaak in je genen, hier kunnen wij niets aan doen en ook niet voorkomen. Maar rimpels die ontstaan door invloeden van buitenaf of verkeerde verzorging, daar kunnen wij wel wat aan doen. Door onze huid dagelijks goed te verzorgen en regelmatig te laten behandelen bij een schoonheidsspecialiste kunnen wij de vorming van rimpels vertragen of verminderen als de juiste producten worden gebruikt. Ook moeten wij onze huid niet teveel aan de zon blootstellen want UV-straling veroudert onze huid. We willen toch allemaal mooi oud worden? Verzorg uw huid goed dan heeft u er nu en op latere leeftijd veel plezier van!

Welke verschillende rimpels kunnen er in je gezicht voorkomen?

 • Kraaienpootjes: Kraaienpootjes zijn de rimpeltjes die ontstaan naast de ogen, ook wel oogrimpels genoemd.
 • Fronsrimpel: Deze rimpel ontstaat op het voorhoofd, tussen de ogen. Wanneer u tegen de zon in kijkt of boos bent, is deze rimpel goed te zien. Een fronsrimpel die permanent zichtbaar is, kan ervoor zorgen dat u altijd boos kijkt, ook wanneer u dit niet bent.
 • Neus lippenplooi: Deze rimpel is zichtbaar aan de zijkant van de neus en loopt naar de lippen door. De neus lippenplooi kan een vermoeid uiterlijk veroorzaken.
 • Rimpels onder de ogen: Rimpels onder de ogen laten u er ouder uitzien. Vooral wanneer u daarnaast ook last heeft van wallen of donkere kringen, kan dit gebied een doorn in het oog zijn.

Welke behandelingen zijn er bij Huidinstituut Reuvers mogelijk om rimpels te verminderen en te behandelen:

 • Collageen behandelingen die collageen toevoegen en vocht binden in de huid.
 • Behandelingen en producten die collageen, collageen stimulerende en hydraterende werkstoffen bevatten.
 • Microdermabrasie.
 • Dermashaper facelift zonder operatie
 • Demapen (microneeding)
 • Chemische peelings
 • Plasma pro lift
 • Bindweefselmassage

Rimpels en het ouder worden van de huid horen er nu eenmaal bij. Toch kunt u het als cosmetisch storend ervaren. Het is ook niet fijn om constant te moeten horen dat u boos kijkt, er moe uitziet of dat u ouder wordt geschat dan dat u in werkelijkheid bent.

Verzorg je huid goed en begin hiermee op jonge leeftijd

Een gezonde huid is de basis naar een jeugdige huid. Wanneer de huid niet functioneert zoals zou moeten, wanneer de huidbarrière is beschadigd of bij het gebruik van verkeerde verzorgingsproducten, kunnen rimpels sneller en eerder ontstaan. De schoonheidsbehandelingen bij Huidinstituut Reuvers verbeteren zichtbaar de huid, waarbij huidveroudering wordt tegengegaan.

Om de huid te kunnen ondersteunen en om daarmee het proces van huidveroudering en het ontstaan van rimpels te vertragen, is kwalitatieve huidverzorging van belang.

Een crème heeft als belangrijkste doel het beschermen en voeden van de huid. S’ nachts is de regeneratieve fase. De huid gaat zichzelf vernieuwen en afvalstoffen worden verwerkt en afgevoerd. Gedurende de nacht is het vooral belangrijk de huid zoveel mogelijk van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Gedurende de dag is het belangrijk de huid te beschermen, bijvoorbeeld tegen UV-straling, luchtvervuiling en de verwarming of airco.

Bij Huidinstituut Reuvers werken wij met twee van de meest gerenommeerde huidverbeteringsmerken, te weten Dermaquest en PCA Skin. Beiden zijn cosmeceuticals met hoogwaardige werkstoffen en ingrediënten die een bewezen en mooi resultaat aan uw huid geven.

We willen toch allemaal mooi oud worden? Begin op jonge leeftijd uw huid goed te verzorgen dan heeft u er nu en op latere leeftijd veel plezier van!

Dit was mijn blog over wat is een rimpel? Heeft u nog vragen over dit artikel? Aarzel dan niet en neem contact op met ons, wij helpen u graag verder.