Waarom krachttraining voor vrouwen?

Waarom krachttraining voor vrouwen?

Waarom krachttraining voor vrouwen?

Waarom krachttraining voor vrouwen?Allereerst bedoel ik met krachttraining niet zozeer de oefeningen die je kan doen op de machines in de sportschool, maar de oefeningen die je doet in dát stukje van de sportschool dat ook wel het krachthonk wordt genoemd. Daar waar je veelal die gespierde mannen vindt die al hijgend en zwetend allerlei oerkreten uitstoten tijdens het tillen van zware dumbells en stangen volgeladen met zware schijven.

Dit stukje sportschool wordt door veel vrouwen gemeden, want veel vrouwen denken dat ze door krachtraining, ontzettend gespierd, breed en mannelijke uit gaan zien. Niets is minder waar. Wij vrouwen hebben nu eenmaal niet de genen en de hoeveelheid testosteron om een mannelijke spierontwikkeling te krijgen. De extreem gespierde vrouwelijke bodybuilders die je wel eens ziet, trainen vaak jarenlang ontzettend intensief en gebruiken daarnaast vaak grote hoeveelheden testosteron.

Waarom dan toch krachttraining voor vrouwen?

Door krachttraining train je je spieren, die in massa zullen toenemen. Hierdoor zul je een hogere stofwisseling krijgen zowel in rust als tijdens trainingen. Spieren verbranden nu eenmaal meer calorieën dan vet. Schrik niet als je je gewicht op de weegschaal wat ziet toenemen. Spieren zijn nu eenmaal zwaarder dan vet. Je zal echter zien dat de opgebouwde spieren je een strakker lichaam zullen geven, met een strakke buik en ronde billen. Welke vrouw wil dat nu niet!

Tevens blijkt uit onderzoek dat je sterkere botten krijgt door het beoefenen van krachttraining. Dit vermindert weer de kans op het krijgen van osteoporose.

Niet alleen lichamelijk (een strakker lichaam) merk je een verandering, maar ook mentaal. Door tussen de mannen in het krachthonk te gaan staan en te trainen, zul je zien dat zowel je zelfvertrouwen als je doorzettingsvermogen een boost krijgen. Door al het harde trainen zul je zien dat ook wij vrouwen ons mannetje staan in het krachthonk en sterker zijn dan menig man.

De voordelen van krachttrainen op een rijtje:

  • Toename spiermassa
  • Verhoging stofwisseling/verbeterde vetverbranding
  • Sterkere botten
  • Strakkere buik en billen
  • Meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen
  • Krachttraining kan leiden tot een betere insuline gevoeligheid
  • Krachttraining is leuk!

Als je aan krachttraining doet is het belangrijk om je eiwit inname op peil te houden/te verhogen. Door de belasting van je spieren tijdens de training ontstaan er namelijk hele kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam gebruikt de aminozuren uit eiwitten uit je voeding om dit weer te herstellen en je spieren op te bouwen. Je spiermassa neemt op deze manier toe en dus word je sterker. Naast gezonde en eiwitrijke voeding is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Je spieren moeten namelijk de tijd krijgen om te herstellen, dit om blessures te voorkomen. Een rustperiode tussen de 24-72 uur (afhankelijk van de inspanning) is voldoende.

Grofweg zijn er twee soorten krachttrainingen:

  1. Compound oefeningen
  2. Isolatie oefeningen

Compound oefeningen: dit zijn oefeningen waarbij je tijdens één oefening meerdere spiergroepen gebruikt. Ze werken als het ware samen. Een voorbeeld van een compound oefening zijn bijvoorbeeld squats. Hierbij train je primair je quadriceps (voorkant bovenbenen) maar ook je billen, je hamstrings (achterkant bovenbenen) en je kuiten. Voordelen van compound oefeningen zijn dat je in een korte tijd meerdere spiergroepen traint, dus op die manier heb je geen ellenlange trainingssessies. Daarnaast verbrand je tijdens compound oefeningen vaak meer calorieën, omdat het samengestelde oefeningen zijn en er meer spieren mee werken tijdens de oefening. Krachttraining met compound oefeningen zorgt voor meer spierweefsel, waardoor je ook je ruststofwisseling verhoogt.

Isolatie oefeningen: dit zijn oefeningen waarbij je maar 1 specifieke spiergroep traint, zoals bijvoorbeeld biceps curls. Isolatie zijn redelijk eenvoudige oefeningen, waarbij je dus goed je techniek kan oefenen. Isolatie oefeningen kan je uitvoeren om één bepaalde spiergroep wat meer aandacht te geven. Misschien omdat je deze spieren extra wilt accentueren of dat ze wat achter blijven bij de rest. Nadelen van het per oefening maar 1 spiergroep trainen, is dat je trainingen al snel erg lang worden. Dit is dan weer niet goed voor je spiergroei. Gebruik isolatie oefeningen dus als eventuele aanvulling op je compound oefeningen.

Met gemiddeld 18 gram eiwit per product is het ook tijdens je PowerSlim afslankprogramma mogelijk om aan krachttraining te doen. Wil je meer weten over hoe de PowerSlim afslankmethode ook jou kan ondersteunen op weg naar een strakker lichaam?

Afslankinstituut Reuvers biedt je gratis coaching en begeleiding bij afslanken met PowerSlim. Het PowerSlim afslankprogramma is door diëtisten ontwikkeld en is een bewezen en succesvolle methode om daadwerkelijk af te slanken. Voor meer informatie ga naar onze website https://www.huidinstituutreuvers.nl/afslanken/power-slim/ en neem direct contact op voor een gratis, vrijblijvend en passend PowerSlim afslankadvies van een van onze voedingscoaches, op telefoonnummer +31 (45) 5330674 of mail naar info@huidinstituutreuvers.nl.