Bruikbare tips voor de pasen

Pasen

Pasen staat weer voor de deur en de winkels liggen weer vol heerlijke producten, zoals de chocolade paaseitjes en paashazen. Ook wordt er bij de meeste mensen ook wat meer aandacht besteed aan een heerlijk ontbijt, brunch of. Het is natuurlijk hartstikke gezellig om met de hele familie aan een lange tafel vol met lekkernijen te zitten en te genieten, maar voor iedereen die bezig is met de slanke lijn is dit toch weer een ietwat lastigere periode. Het gevaar is namelijk dat je snel te veel eet van al het lekkers.

Maar goed, hoe ga je daarmee om als je op je gewicht wilt letten?

De volgende tips zullen je zeker een handje helpen om toch ook tijdens Pasen te genieten van lekker eten samen met familie en vrienden.

Paasontbijt/Brunch

Vaak is het ontbijt of de brunch tijdens Pasen uitgebreid en calorierijk. Ook met gezonde en voedzame alternatieven kun je genieten van een heerlijk Paasontbijt.

Warme broodjes tijdens ontbijt of brunch? Kies dan voor de bruine en volkoren varianten. Naast meer voedingsstoffen dan de wittere varianten bevatten ze ook meer vezels.

En ben je op zoek naar een gezond en smakelijk alternatief voor paasstol? Dan is krentenbrood wellicht een alternatief. Uiteraard kun je ook zelf een paasstol maken.

Houd ook het beleg mager met bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, magere kaas etc.

Wil je toch liever wat minder koolhydraten eten, dan is een eiwitrijk ontbijt met roerei met gerookte zalm en bieslook ook een heerlijk gezond en feestelijk ontbijt. Kwark en yoghurt met wat noten en zaden kan uiteraard ook.

Probeer vruchtensappen en kant en klare smoothies liever te laten staan. Ze zitten namelijk vol met suikers en bevatten relatief veel calorieën. Toch graag wat fruit bij je ontbijt? Eet het fruit. Op die manier krijg je meteen vezels binnen.

Paasdiner

Organiseer je zelf een Paasdiner? Dan heb je natuurlijk alle ruimte om voldoende gezonde dingen op tafel te zetten. Bijvoorbeeld als voorgerecht een ongebonden soepen, zoals courgette-of paprikasoep. Of maak een kleurrijke salade met allerlei groeten en rauwkost. Kies tijdens het hoofdgerecht voor magere vis of vleessoorten (rosbief, kalkoen of kip). En wil je er een saus bij serveren, maak dan zelf een sausje op basis van kwark of kookroom light met verse kruiden.

Uitgenodigd bij iemand anders voor ontbijt, lunch of diner? Stel dan voor om zelf ook wat mee te nemen. Zo inspireer je wellicht ook anderen hoe lekker en makkelijk gezond eten kan zijn. Vind je dat vervelend? Houd er dan de dag van te voren en eventueel de dag erna rekening mee en eet dan wat lichtere (eiwitrijke) maaltijden. Het is bijvoorbeeld niet slim om de avond ervoor een kaasplank en een fles wijn weg te werken wanneer je weet dat je de volgende dag een ontbijt met croissants gepland hebt.

Ga je in een restaurant eten? let dan op met vette sauzen, kruidenboter en alcoholische dranken. Laat het brood vooraf staan en vraag of sauzen apart gereserveerd kunnen worden. In een restaurant zijn de desserts vaak rijk aan vet en koolhydraten. Kies daarom liever een voor- en hoofdgerecht i.p.v. een hoofdgerecht en een dessert en sluit de maaltijd af met koffie of thee. Wil je toch een dessert kies dan voor fruit, in elk geval zonder slagroom.

Nog meer bruikbare tips

Probeer zoveel om ook tijdens de Paasdagen regelmaat aan te houden. Eet in ieder geval drie hoofdmaaltijden. Ga je echter brunchen om 11 uur? Ontbijt dan zoals je dat altijd doet en sla dan je tussendoortje over. Je brunch vervangt namelijk je lunch. Krijg je rond 3 uur trek? Neem je tussendoortje dan gewoon wat eerder.

Wees lekker actief tijdens Pasen. Ga bijvoorbeeld lekker een stuk wandelen of een eindje fietsen. Het is niet alleen gezellig om dit samen met vrienden of familie te doen, maar op die manier verbrand je ook nog eens lekker wat calorieën.

Probeer alcohol te vermijden, dit zijn namelijk “lege” calorieën. Vul liever een kan met water en vul deze met schijfjes citroen, takjes munt en komkommer. Naast dat het er leuk uitziet op tafel, smaakt het ook nog eens heerlijk.

Vind je net als ik alles lekker? Je hoeft jezelf niet van alles te ontzeggen. Neem van alles een klein beetje. Hou je enorm van een croissant maar vindt je die scone en sandwich met zalm te lekker om te laten liggen? Vraag of iemand met je wilt delen en neem van alles de helft. Zo voorkom je dat je te veel eet en kun je toch van alles genieten.

Beperk de hoeveelheid chocolade. Koop niet veel en geniet van de paar eitjes die je eet.

Het is echter ook super belangrijk dat je geniet met Pasen. Geniet van het eten, drinken en het gezelschap. Mocht er een moment zijn je misschien niet zo’n gezonde keuze maakt, dan is het niet meteen verkeken. Geniet ervan, maar laat het geen trigger zijn om de rest van de Pasen ongezond te eten. Pak daarna het gezonde ritme direct weer op.

Wij wensen jullie fijne paasdagen!