Starten met afvallen, waar begin ik?

Starten met afvallen, waar begin ik?

Starten met afvallen, waar begin ik?

Starten met afvallen, het is er weer de tijd van het jaar voor. Zo na de winter hebben namelijk veel mensen toch wat meer vet op plaatsen waar ze dat eigenlijk niet willen. Maar hoe ga je nu eigenlijk ‘starten met afvallen’?

Allereerst heeft iedereen natuurlijk zijn of haar eigen persoonlijke doel wat afvallen betreft. De één wil slechts een paar kilo kwijt om weer in dat favoriete kledingstuk te passen. De ander moet afvallen, omdat zijn of haar gezondheid anders in gevaar komt.

Het is ook belangrijk om een doel te stellen dat haalbaar is. Niet-realistische doelen leiden tot frustratie en teleurstelling. Een realistisch doel wordt niet alleen bepaald door het aantal kilo’s dat je wilt afvallen, maar ook binnen welk periode je deze kilo’s kwijt wilt zijn. Zo is bijvoorbeeld 20 kilo in een maand afvallen niet haalbaar.

Om te kijken of je überhaupt overgewicht hebt en hoeveel kilo je moet afvallen om weer in de categorie ‘gezond gewicht’ te vallen, kan je je BMI (Body Mass Index) berekenen. Deze bereken je door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat.

Een gezond BMI ligt tussen de 18.5 en 24.9

Het berekenen van je BMI kan je dus helpen bepalen hoeveel kilo je wilt/moet afvallen.

Zoals ik in bovenstaande al aangaf is het belangrijk om een doel te stellen dat realistisch is, want een realistisch doel helpt je om gemotiveerd te blijven. Dit kan je doen met behulp van de SMART-methode. Misschien denk je nu wat is een SMART doelstelling? Ik zal het even uitleggen.

De letters van SMART staan voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Een voorbeeld van een SMART doelstelling zou kunnen zijn:

“Ik wil 10 kilo afvallen in 3 maanden door meer te bewegen en door gezonder te gaan eten”

Specifiek: het is specifiek, namelijk je wilt afvallen door meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten.
Meetbaar: het is meetbaar omdat je middels wegen kan bepalen of je 10 kilo bent afgevallen.

Acceptabel: is het doel acceptabel voor jezelf? Wil je de tijd, moeite en geld investeren?

Realistisch: met een gezond gewichtsverlies van een 0.5 – 1 kilo per week is dit zeker realistisch

Tijdsgebonden: Je hebt de periode waarin je je doel wilt behalen bepaalt, namelijk 3 maanden

Starten met afvallen, waar begin ik?

Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf de vraag te stellen, hoe je wilt gaan afvallen. Wil je dit gaan doen door minder te gaan eten, gezonder te gaan eten? Of toch meer bewegen en/of een specifiek dieet volgen? Welke aanpak je ook kiest dit bepaalt mede het succes.

Ook is afvallen geen tijdelijk “iets”. Uiteindelijk moet het leiden tot een verandering van je leefstijl. Dit kan zijn dat je kleinere hoeveelheden gaat eten of dat je meer verantwoord gaat eten. De beste is om dit te combineren met meer bewegen. Dit alles om het bekende jojo-effect te voorkomen.

Tips die je kunnen helpen bij een blijvende leefstijlverandering zijn bijvoorbeeld:

 • Schrijf op wat de verandering in nieuwe leefstijl je gaat opleveren.
 • Bedenk welke moeilijkheden je leefstijlverandering in de weg kunnen staan en bedenk ook hoe je deze kan overwinnen.
 • Leg de lat niet te hoog c.q. stel een realistisch doel. Kleine stapjes werken beter dan grote.
 • Geef jezelf de tijd om nieuwe gewoonten eigen te maken.
 • Breng je omgeving op de hoogte van je voorgenomen afvalplan/leefstijlverandering en vraag om je te stimuleren en je bij te staan.
 • Laat je inspireren door anderen die een soortgelijk doel al hebben gehaald.

Heb je eenmaal besloten om te gaan afvallen? Begin dan meteen! Er is altijd wel een reden om nog even te wachten. Bijvoorbeeld een feestje, Pasen of je verjaardag. Maar je kan het echter niet blijven uitstellen. Het juiste moment om te beginnen met afvallen bestaat dus niet. Wanneer je wilt gaan afvallen, begin dan gewoon! Uiteraard wil ik je graag helpen in het stellen van jouw persoonlijke haalbare afslankplan. Misschien is PowerSlim wel iets voor je.

Huidinstituut Reuvers biedt u gratis coaching en begeleiding bij afslanken met PowerSlim. Het PowerSlim afslankprogramma is door diëtisten ontwikkeld en is een bewezen en succesvolle methode om daadwerkelijk af te slanken. Meer weten over PowerSlim? Ga dan naar onze website https://www.huidinstituutreuvers.nl/afslanken/power-slim/

Voor meer informatie neem dus direct contact op voor een gratis, vrijblijvend en passend PowerSlim afslankadvies van één van onze voedingscoaches, op telefoonnummer +31 (45) 5330674 of mail naar info@huidinstituutreuvers.nl.