Is het gebruik van een multivitamine noodzakelijk?

Is het gebruik van een multivitamine noodzakelijk?

Een vraag die we regelmatig krijgen in ons instituut is:
“Is het gebruik van multivitaminen noodzakelijk?

Het antwoord hierop is “JA”‘

Een multivitamine is een pil die alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat die het lichaam zelf niet voldoende kan aanmaken. Wij krijgen regelmatig van cliënten de vraag of het noodzakelijk is om een multivitamine tot je te nemen tijdens het PowerSlim programma. Ze geven aan dat ze voldoende groente (en fruit in fase 2 en 3) tot zich nemen en dat het volgens hen niet noodzakelijk is om ook nog een extra multivitamine te slikken. In deze column leg ik je de voordelen van een multivitamine uit en waarom het volgens PowerSlim en wetenschappelijke inzichten belangrijk is om dagelijks in te nemen.

Een onderzoek toont aan dat mensen die een multivitamine gebruiken zich alerter, vol energie, fysiek minder moe en soms zelfs gelukkiger voelen. Bovendien staan ze in de ochtend gemakkelijker op. Van alle supplementgebruikers in Nederland neemt ruim de helft dagelijks een multivitamine. Niet alleen voor een fit gevoel kan het dagelijks gebruik van een multivitamine zinvol zijn, maar er zijn meerdere gezondheidsvoordelen die een multivitamine met zich meebrengt.

Waarom een multivitamine?
Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten. Richtlijnen Goede Voeding is opgesteld door de overheid. In dit rapport is de actuele stand van wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een verantwoord voedingspatroon voor de gemiddelde Nederlander. Een onevenwichtig voedingspatroon brengt op (lange) termijn tekorten aan vitaminen en mineralen teweeg.
Ter aanvulling op een gezonde leefstijl.

Een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging, rust en ontspanning spelen een grote rol in een gezonde leefstijl. Als aanvulling hierop kan het gebruik van voedingssupplementen, bijvoorbeeld een multivitamine, zinvol zijn. Een multivitamine is dan ook geschikt voor de algehele gezondheid, voor een betere weerstand of ter preventie van een opkomend griepje.

Studies laten zien dat het gebruik van een multivitamine naast een gevarieerd voedingspatroon een bijdrage levert aan de optimalisatie van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het lichaam. Een goede voedingsstatus verhoogt namelijk de veerkracht van het lichaam in elke gezondheidstoestand en levensfase. Hierdoor is het lichaam beter in staat te herstellen van ziekte. Onderzoek toont aan dat in periodes van ziekte, chronische stress maar ook tijdens het afvallen de opneembaarheid van voedingsstoffen in sommige gevallen verslechtert. Voedingssuppletie kan dan een belangrijke en ondersteunende rol spelen. Het gebruik van een multivitamine kan de weerstand verbeteren en het risico op infecties verminderen.

Gezondheidsbevordering
Een multivitamine kan in iedere levensfase een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Enkele groepen zijn ouderen, sporters, rokers, mensen met overgewicht, mensen die veel stress ervaren of medicatie gebruiken, ouderen en mensen met erfelijke aandoeningen. Bij deze groep mensen kan inname van extra voedingsstoffen door bijvoorbeeld een multivitamine zinvol zijn om tekorten te helpen voorkomen en het lichaam te behoeden voor tekorten.

Stress
Stress, zowel acuut als langdurig, leidt vaak tot verslechtering van het eetpatroon en de voedingsstatus. Emotionele eters eten door verandering in de hormonen vaak meer dan normaal en kiezen dan bij voorkeur voor troostvoedsel met veel koolhydraten en vetten. Soms verliezen mensen juist de eetlust en krijgen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen. Bovendien verhoogt stress de behoefte aan voedingsstoffen. Dit kan enerzijds komen door een verhoogd verbruik en uitscheiding. Door een multivitamine te nemen, kan de weerstand vergroot worden en de kans op ziek worden verkleind worden. In tijden van stress is het belangrijk dat mensen gezond en regelmatig eten, bewegen en ontspannen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat (bepaalde) voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en/of sneller worden verbruikt. Medicatie kan ook de aanmaak van bepaalde stoffen afremmen, waardoor er eventuele tekorten kunnen ontstaan. Om tekorten te voorkomen is het van belang dat voedingsstoffen worden aangevuld.

Wanneer een multivitamine inzetten?
Het lichaam heeft veel verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De meeste Nederlandse krijgen via de dagelijkse voeding niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Door verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld medicijngebruik, stress, zwangerschap, afvallen of ziekte) kan de behoefte aan vitaminen en mineralen verhoogd zijn. Suppletie met een multivitaminen kan hierbij uitkomst bieden.

Multivitamine en PowerSlim
Eerder heb ik verteld dat vitamines en mineralen uit de voeding moeten worden aangeleverd en dat ze noodzakelijk zijn voor het lichaam. Tijdens het PowerSlim programma worden een aantal voedingsmiddelen (tijdelijk) niet meer gegeten, zoals fruit en brood, waardoor de aanvoer van bepaalde vitamines en mineralen niet voldoende is. Om voldoende aanvoer te krijgen is het belangrijk dat men dagelijks het PowerSlim multivitamine- en mineralensupplement gebruikt, aangezien u anders tekorten krijgt in het lichaam. Dit kan weer zorgen voor veel verschillende klachten als spierkrampen, misselijkheid, verzuring, vermoeidheid en dergelijke.

PowerSlim heeft daarom een multivitamine en een AcidoSlim ontwikkeld om bovengenoemde en andere klachten te voorkomen. De PowerSlim multivitamine is speciaal ontwikkeld voor PowerSlimmers die willen afvallen. Beide supplementen zijn zo samengesteld dat ze het risico op tekorten in de verschillende fases verkleinen en/of voorkomen. Het AcidoSlim supplement is een mineralenpreparaat met onder andere magnesium en calcium.

Conclusie
In deze column heeft u veel voordelen kunnen lezen van een multivitamine. In de literatuur zijn er ook studies te lezen die aangeven dat het niet noodzakelijk is om dagelijks een multivitamine te slikken mits je geen opname problemen hebt en je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bent u door het lezen van deze column nog niet overtuigd om dagelijks een multivitamine te slikken dan kan het in bepaalde levensfases toch echt een belangrijke aanvulling zijn op uw dagelijkse voeding. Om alle lichamelijke processen tijdens de PowerSlim afslankfase optimaal te laten verlopen en klachten te voorkomen/verminderen adviseren wij vanuit PowerSlim onze multivitamine als onmisbaar onderdeel van het programma. Laat u goed adviseren door een specialist voordat u een multivitamine koopt. Er zitten namelijk onderlinge verschillen tussen de opneembaarheid van supplementen.

Bronnen:
– Gezondheidsgraad 2015. Richtlijnen goede voeding
– Stichting Educatie Atrium Innovations
– PowerSlim

Wij verwelkomen u graag in ons instituut.

Huidinstituut Reuvers is al meer dan 12,5 jaar lang uw vertrouwde adres in Landgraaf ( Zuid Limburg) en voor de regio Parkstad, Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Kerkrade, Geleen, Sittard, Klimmen, Voerendaal, Schinnen, Maastricht, Heuvelland en omstreken zijn wij makkelijk bereikbaar.

U kunt bij ons terecht voor o.a. cosmetische en medisch pedicure behandelingen, acnebehandelingen, huidverjongings, anti-aging en huidverbeterings behandelingen, laserbehandelingen, kalknagelbehandelingen, tattoo laserbehandelingen, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, ooglift zonder snijden behandelingen, Plasma Prolift behandelingen, hars en wax behandelingen, en persoonlijke begeleiding bij afslanken d.m.v. PowerSlim en Cryolipolyse.

Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend en passend advies op telefoonnummer +31 (45) 5330674

Wij werken uitsluitend met gediplomeerde specialisten die professioneel en resultaat gericht te werk gaan. Voor alle behandelingen zijn intensieve trainingen gevolgd. Wij zijn aangesloten bij Anbos, ProVoet, ProCert, NLSAS.

Huidpraktijk • Huidinstituut • Huidspecialiste • Schoonheidsspecialiste • Schoonheidssalon • Beautysalon • Pedicure & Medisch Pedicure • Laserinstituut • Tattooverwijdering • Oogliftcorrectie zonder snijden instituut • Brazilian Wax instituut • PowerSlim • Afslankcoach • Cryolipolyse plaatselijk vet bevriezen; bij ons vindt u alles onder een dak!